Medya Haberler

22 Şubat 2019 10:19
Yirmi yıl içinde 'beyaz altın' pamuk ile ilgili çok sayıda yazı yazdım ve TV programı yaptım. Bu yüksek katma değer taşıyan yerli ve milli ürünümüzde son dönemde başlayan üretim artışlarını da dikkatle izlemekteyim. Çünkü pamuk sıradan bir ürün değil. Çok sayıda sanayi dalının birinci veya ikinci girdisi konumunda. Bir bakıma Ege tarımının da denge unsuru...
Küresel ölçekteki gelişmelere baktığımızda ise pamuk talep ve tüketiminin yükselmekte olduğunu görüyoruz. Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi'ne (ICAC) göre geçtiğimiz sezon tüketimin 26.8 milyon tona çıkarak üretimi geçtiği tahmin ediliyor. Peki bu durum ve buna bağlı olarak önümüzdeki aylar için nasıl bir öngörüde bulunabiliriz?
 
KÜRESEL TÜKETİM ARTIYOR
 
Ulusal Pamuk Konseyi (USK) Başkanı Bertan Balçık, yaptığımız görüşmede, pamuk sektörünün geleceğinden umutlu olduklarını söylüyor.
Balçık, "ICAC, 2017-2025 döneminde küresel lif talebinin 25.5 milyon ton artarak 121 milyon tona çıkacağını tahmin ediyor. Bunun dünya pamuk sektörü için önemli bir fırsat içerdiğine dikkat çekmek istiyorum. Yanı sıra söz konusu dönem içinde doğal ürünlere eğilimdeki artışla birlikte kişi başına pamuk tüketiminin 4 kg, dünya pamuk tüketiminin de 5.3 milyon ton artarak 32 milyon tonu geçmesi beklenmekte" diyor.

ÇİFTÇİYE DAHA ÇOK DESTEK
 
Pamuk üretim maliyetlerindeki artışlara karşı devletin destekleme primi hamlesi sonuç vermeye başladı. Peki dünyada durum nasıl? USK Başkanı Balçık, bu sorumu şöyle cevaplıyor:
"Dünyanın önde gelen pamuk ülkeleri, Çin, ABD, AB ve Afrika ülkeleri de dahil, pamuk üretimlerini giderek artan oranlarda destekliyor. 2016/17 sezonunda 4.4 milyar dolar olan doğrudan ve dolaylı desteklerin 2017/18 sezonunda 5.9 milyar dolara çıktığı hesaplanıyor.
Bu anlamda Türkiye doğrudan destek veren on ülke arasında toplam destek tutarında 3'üncü, kg ürün başına destekte ise 4'üncü sırada yer alıyor. Ama fark ödemesi pamuk desteği gelecek sezon için en az 1 TL olursa, üretimde büyük hedefimiz olan 1 milyon tona doğru hızla yürümeye devam ederiz."
 
PAMUK STRATEJİK ÜRÜN
 
Balçık son olarak şu değerlendirmeyi yapıyor: "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tahminlerine göre geçen sezon ülkemizde ekim alanları yüzde 5'lik bir artışla 525 bin hektara yükselmiş bulunuyor.
 
Bu durum karşısında Konseyimiz tarla verimi için 420 kg/dekar, kütlü rekoltesi için 2 milyon 200 bin ton ve lif rekoltesi için de 838 bin ton değerlerini öngörmektedir.
 
Ayrıca tekstil ve hazır giyim sanayilerimizin uluslararası performansları ortada. Büyük gelişme gösteriyorlar. Ancak ham maddede sadece yüzde 60'lık bir bölümünü karşılayabiliyoruz.
 
Oysa Türkiye çok daha fazla kaliteli pamuk üretebilecek bir potansiyele sahip.
 
Bu çerçevede tüm somut önerilerimizi Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli ile paylaştık.
 
Sayın Bakan pamuk sektörünün stratejik öneminin farkında. Diğer yandan sektörel koordinasyonun sağlanabilmesi maksadıyla Bakanlık bünyesinde 'Pamuk Dairesi Başkanlığı' adıyla yeni bir birim de kurulabilir. Son söz; gelecekten umutluyuz.
 
Daha fazla destek Türk pamuğunun geleceğini aydınlatacak."

 

https://www.yeniasir.com.tr/yazarlar/ismail-ugural/2019/02/21/beyaz-altin-umut-veriyor

Paylaş