Medya Haberler

24 Aralık 2021 16:27

  ► Balçık, 2021 yılında pamuk ekim alanlarının yüzde 36 artarak 480 bin hektara çıktığını, 2022’de 600 bin hektara çıkmasını beklediklerini söyledi.

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK), İzmir Ticaret Borsası Tarihi Binası’nda ‘2021 pamuk sezonunun değerlendirmesi ve gelecek sezon beklentileri’ başlıklı bir toplantı düzenledi. 2021 yılında pamuk ekim alanlarının yüzde 36 artarak 480 bin hektara çıktığını aktaran Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, rekoltenin de yüzde 34’lük artarak 2 milyon 376 bin tona yükseldiği belirtti. 2021’in pamuk için altın yıl olduğunu söyleyen Balçık, “Türkiye 1 milyon 900 bin ton lif pamuk tüketiyor. Türkiye yerli üretimle ancak 850 bin tonunu karşılıyor. Bu rakamı artırmamız gerekiyor. UPK olarak öngörümüz, 2023 yılında lif pamuk tüketiminin 2,5 milyon tonlara yaklaşacağı. Yerli üretimle katma değer anlamında 11 kat ve fazlası gelir fazlası sağlayabiliyoruz. 2021’de 480 bin hektar üretim alanın 2022’de 600 bin hektara çıkmasını bekliyoruz. 600 bin hektar üretim gerçekleştirebilirsek bir milyon 200 bin ton lif pamuk üretebileceğiz” dedi.

 
“2021 VERİM AÇISINDAN ÜRETİCİYİ TATMİN ETTİ”
     2021 yılında 2020’ye göre pamuk ekim alanlarının arttığını belirten Balçık, “2021 verim açısından da üreticiyi tatmin eden bir yıl oldu. Pandeminin etkisinden kurtulan ülkemizde tekstil sanayi çarkları dönmeye başladı. İhracat potansiyeli arttı. Fiyat talep anlamında ülkemiz pamuk üreticisine faydamız oldu. Karlı bir yıl geçirildi. Biz buna ‘beyaz altın, altın yılını yaşadı’ diyoruz. 2021’deki üretim maliyetleri ve üreticinin bu sene ekim-kasım ayı içinde pamuğunu satmasıyla eline ciddi bir kar geçti. Pamuk çiftçisi şu anda elde ettiği karı en iyi şekilde değerlendirme peşinde. Önümüzdeki sezon kuraklık etkisi var. Mazottaki gübre fiyatındaki artış, ithalat kaynaklı kim ilaçlarda olan artış üreticiyi tedirgin ediyor” diye belirtti.
 
“PLANLAMA YAPILMAZSA PAMUKTA İTHALAT BÜYÜYECEK”
     2021 yılında 480 hektar alanda üretimi gerçekleştirdiğini aktaran Balçık, “850 bin tona yakın lif pamuk üretimi yaptık. Türkiye 1 milyon 900 bin ton lif pamuk tüketiyor. Türkiye yerli üretimle ancak 850 bin tonunu karşılıyor. Bu rakamı artırmamız gerekiyor. Tekstil ivmeleniyor, yatırımlar artıyor. UPK olarak öngörümüz, 2023 yılında lif pamuk tüketiminin 2,5 milyon tonlara yaklaşacağı. Önlem alınmazsa, planlama yapılmazsa ithalatın büyüyeceği anlamına geliyor. Yerli üretimle katma değer anlamında 11 kat gelir sağlayabiliyoruz. İthal pamukta bu kadar büyük bir katma değer mümkün değil. Hem açığı kapatmak hem de yerli tekstil sanayinin desteklemek anlamında üretim planlamasının yapılması gerekiyor. 2021’de 480 bin hektar üretim alanın 2022’de 550-600 bin hektara çıkmasını bekliyoruz. 600 bin hektara da çıkabilir ama bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının çalışma yapması gerekiyor. 600 bin hektar üretim gerçekleştirebilirsek bir milyon 200 bin ton lif pamuk üretebileceğiz. Bu tekstil sanayini rahatlatacak” diye konuştu.
     2021 yılının son çeyreğinde yaşanan döviz kuru atağı nedeniyle iplikçilerin ithal pamuk bağlantısı yapamaz hale geldiğini söyleyen Balçık, “Yerli pamuğun piyasada olması ve üreticinin satış yönünde davranması, sanayicinin bol miktarda mala ulaşmasını getirdi” ifadelerinde bulundu. Gelecek sezon fiyatların bu seviyelerde devam etmesini beklediklerini vurgulayan Balçık, “Bir miktar karlılıkta düşme olacak çünkü enflasyon ve kur artışı nedeniyle maliyetlerde artış var” dedi.
 
“DESTEK PAMUK EKİMİNDEN ÖNCE AÇIKLANMALI”
     Gelecek yıl üretim için desteğin miktar ve içeriğinin ekim kararından önce açıklanmasında yarar olduğunu aktaran Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Hakkı Ünal Evcim, “Pamuk mart ayında ekiliyor bu ekim zamanında üretici yıllık harcamalarının 3’te 1 ini yapıyor. Bu karar aşamasında gelecek yılın desteğinin ne olacağını bilmesinde yarar var. Geçen yıl maliyetler arttı. Özellikle girdi fiyatlarında gübre mazot ve kimyasal ilcalardaki artış her yıl artıyor. Bu üretimi tehdit eden temel unsur hale geldi. Geçen yıl da böyle oldu. Ancak ürün fiyatları maliyetin üzerinde olduğu için kazanç oldu” diye konuştu. Pamuğun 30’a yakın sanayide ham madde olarak kullanıldığını belirten Evcim, “2021 itibariyle kütlü pamuk üretiminden elde edilen 1 milyon 331 bin ton dolayındaki pamuk çiğitinden yaklaşık değerle 119 bin ton yanma derecesi ve doymamış yağ oranı yüksek yemeklik yağ, 932 bin ton yüksek protein içerikli yemlik küspe, tıbbi malzemeler, kozmetik ürünler mühimmat vd. birçok sanayinin ham maddesi olan 199 bin ton linter ile 142 bin ton telef ekonomimize kazandırıldı. Pamuğun ekonomiye katkısı diğer yan ürünlerle gelişerek sürüyor” açıklamalarında bulundu.

 

Haberin tamamı için tıklayınız

Paylaş