Medya Haberler

25 Nisan 2019 14:49
Ulusal Pamuk Konseyince iki yılda bir düzenlenen Ulusal Pamuk Zirveleri’nin beşincisi 13 Nisan  Cumartesi günü Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tesislerinde yapıldı.
 
Kahramanmaraş Ticaret Borsası, May Tohum, İzmir Ticaret Borsası, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Progen Tohum, BASF, Narteks Tekstil, Tariş, Çukobirlik ile Aydın, Manisa, Ödemiş ve Söke Ticaret Borsaları sponsorluğunda düzenlenen “Tohumdan Hazır Giyime Yerli Pamuk” ana temalı toplantıda Türkiye pamuk sektörünün üretici, tüccar ve sanayici kesimleri ve ilgili bakanlık mensupları bir araya geldi; sektördeki gelişmeler değerlendirildi… 
 
“Tohumdan Hazır Giyime Yerli Pamuk” Ana Temalı Toplantıda Türkiye Pamuk Sektörünün Üretici, Tüccar Ve Sanayici Kesimleri Ve İlgili Bakanlık Mensupları Bir Araya Geldi.
 
Toplantının Açılış Konuşmasını Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Yaptı.
 
Tarım Ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok Toplantıda Bir Konuşma Yaptı.
 
Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun,  Ulusal Pamuk Konseyince Yapılan Toplantının Önemine Değindin
 
Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, İse Toplantıda Bir Konuşma Yaptı.
 
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tesislerinde gerçekleşen 5. Ulusal Pamuk Zirvesi’ne Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, Ulusal Pamuk Konseyi önceki dönem Barış Kocagöz, Söke Tariş, Söke Ticaret Borsası, Söke Ticaret Odası, Söke Ziraat Odası başkan ve yöneticileri ve çok sayıda üretici temsilcisi katıldı.
 
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık yaptığı açıklama da şunları söyledi: “Üyesi olduğumuz Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi (ICAC) gelecek 8 yıl içinde dünya nüfusu ve gelirindeki artışlarla birlikte yıllık elyaf talebinin 25.5 milyon ton artarak 121 milyon ton’a çıkacağını tahmin ediyor. Bu dönem zarfında, doğal ürünlere artan rağbetin de etkisiyle, kişi başına pamuk tüketiminin 3,5 kg’dan 4 kg’a çıkacağı ve böylece söz konusu elyaf talebindeki artışın %28 kadarının pamuk sektörü tarafından karşılanabilir hale geleceği öngörülüyor ve bunun pamuk sektörünün gelişmesi için ciddi bir fırsat içerdiğine dikkat çekiliyor. Tarımı, ticareti ve sanayisi ile köklü bir “Pamuk ülkesi” olan ülkemizin söz konusu bu fırsattan hak ettiği ölçüde yararlanabilmesi için strateji belirlemesi gerekiyor ki, bu da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılmış durumda. 2023 Türkiye İhracat Strateji’nin Uygulamaya Aktarılması Projesine göre, 2023 itibariyle Tekstil ve Hammaddeleri ile Hazır Giyim sektörlerimizin ihracatı 72 milyar Dolar’a çıkacak. Bunun için yaklaşık 4 milyon ton pamuğa ihtiyaç duyacağız. Sanayicilerimizin dışa bağımlılığını azaltarak küresel rekabet gücünü geliştirmek için bu ihtiyacı olabildiğince yüksek oranda yerli üretimle karşılamak zorundayız. Bu da göstermektedir ki, ülkemiz pamukçuluğunun önü açıktır, ancak doğru ilerleyebilmemiz için bütün kesimlerin uzlaştığı, gerçekçi bir planlama gerekiyor. Bu düşüncelerden hareketle, 5. Ulusal Pamuk Zirvesinde ülkemiz pamukçuluğunun sadece bu gününün değil, gelişmeye açık yarınlarının da en yetkili kişiler tarafından görüşülmesini ve, uygun politika ve uygulamalar için ilgili mercilere sunulacak sonuçlar elde edilmesini hedefliyoruz.”  
 
5. Ulusal Pamuk Zirvesi sonunda sorunlar tartışılarak çözüm önerileri geliştirilecek ve sonuçlar bir bildirge ile önümüzdeki günlerde kamu oyuna açıklanacağı bildirildi.

 

http://www.sanalbasin.com/mobil/5-ulusal-pamuk-zirvesi-kahramanmaras-30206501

 
 
Paylaş